Over de auteurs

Wie zijn wij?

Frank Louter

Ervaren en innovatieve turncoach

Frank is een ervaren turncoach in de topsport. Na zijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Oefening (ALO) in Amsterdam begon hij zijn loopbaan als 1e graads docent.  Na acht jaar lesgeven op diverse scholen, maakte hij in 1992 de overstap naar het topturnen bij Pro Patria in Zoetermeer. Hier heeft hij maar liefst 22 jaar lang de opleiding van topturnsters verzorgd.

Belangrijkste prestaties

  • Meerdere innovatieve turntechnieken bedacht, zoals de Van Leeuwen techniek op brug ongelijk.
  • Aan de basis gestaan van drie Olympische deelnames.
  • Uitgeroepen tot Coach van het Jaar in 1994 en 1995.
  • Als bondscoach verantwoordelijk voor de 5e plaats in de WK landenteamfinale in 2001 en de 2e plaats op de EK landenteamfinale in 2002.
  • Persoonlijk coach van de Sportvrouw van het Jaar 2002.
  • Hoofdcoach van de Sportploeg van het jaar 2001 en 2002.

Opleiding en ervaring

Frank is sinds 2001 mastercoach en de enige Nederlandse turnen dames coach met een A-licentie, niveau 5. Dit is het hoogste licentieniveau in de Nederlandse sportwereld. Hij heeft meer dan 25 nationale titels bij de senioren in de individuele meerkamp en teams behaald.

Daarnaast is Frank ruim 20 jaar docent geweest voor KNGU opleidingen en bijscholingen en heeft hij als praktijkbegeleider tientallen stagiaires niveau 3 en 4 begeleid.

Recente prestaties

Van 2014 tot 2022 was Frank topsportcoach bij TON (Topturnen Oost Nederland) in Almelo. Hier behaalde hij met zijn turnsters vele Nationale junior en senior titels, zowel individueel als met teams. Ook leidde hij turnsters naar de nationale (Jong) Oranje selecties.

Mentale training

Naast turntraining heeft Frank zich ook verdiept in mentale training. Hij volgde bijscholingen en workshops op het gebied van NLP, RET, Actiontype, ontspanningstechnieken, concentratiestijlen, en meer.

Publicatie

Samen met Arie de Korte schreef Frank het boek Long-Term Gymnastics Development (www.ltgd.nl), dat in 2010 werd gepubliceerd.

---

Frank is een gedreven en gepassioneerde turncoach met een schat aan ervaring en kennis. Hij heeft talloze turnsters opgeleid en begeleid naar de top en is altijd op zoek naar manieren om zichzelf en zijn turnsters verder te ontwikkelen.


Pascal Aarden

Turncarrière en academische achtergrond

In de jaren '90 maakte Pascal furore op nationaal niveau in de B-lijn (nu: 1e divisie). Na zijn gymnasiumopleiding in Tiel verhuisde hij naar Leiden om rechtsgeleerdheid te studeren aan de Universiteit Leiden. Hij specialiseerde zich in het civiel recht en bedrijfsrecht en studeerde af in 2004.

Na zijn afstuderen werkte Pascal als advocaat bij een internationaal advocatenkantoor. Na drie jaar besloot hij echter zijn passie voor turnen en sport te combineren met zijn professionele carrière en maakte de overstap naar marketing en business development. Tegelijkertijd begon hij zelf weer actief te turnen in de wedstrijdsport, ditmaal in Amsterdam.

Turntraining en coaching

In 2006 startte Pascal met het geven van turntraining bij Nieuw Brunhilde, dat later fuseerde tot Gymsport Leiden. Hij verdiepte zich in diverse onderwerpen zoals (sport)psychologie, coaching, LTAD/LTGD, periodisering, turntechniek, mindset, krachttraining en vakliteratuur van Sportgericht en NLCoach. Zijn inzet wierp zijn vruchten af: in de loop der jaren zijn alle turnsters één of twee divisie(s) omhooggegaan en behaalden het merendeel van hen podiumplaatsen en finales op nationaal niveau in de 1e en 2e divisie wedstrijdsport.

Recente ervaringen

Na 12 jaar training geven op 1e en 2e divisie niveau, heeft Pascal zijn kennis en ervaring ook ingezet bij de middenbouw topsport van Turn4U in Utrecht. In de seizoenen 2020/2021 en 2021/2022 werkte hij dichter bij huis, als trainer van de 2e divisie bovenbouw turnsters bij United Amstelveen.

Met zijn persoonlijke en innemende aanpak heeft Pascal inmiddels veel ervaring opgedaan in de turnwereld. Zowel als turner en als coach heeft hij laten zien dat hij een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van turntalenten.

“Can you remember who you were, before the world told you who you should be?“ 

- Charles Bukowski -

>